top of page

Studiu de caz: comparație între învățământul românesc și cel finlandez

   Potrivit raportului The Learning Curve lansat de Pearson Education în anul 2014, Finlanda se situa pe locul 5 în topul celor mai performante sisteme de învățământ din lume, după ce în 2012 ocupase locul 1.

   În cifre, Finlanda iese în evidență prin rezultate peste medie la nivel global - are una dintre cele mai ridicate rate de participare la învățământul superior (42%), o rată de promovare a învățământului secundar de 87% (cea mai ridicată din lume), se numără printre primele 3 țări în ceea ce privește competențele ITC (Information and Communication Technologies) și este țara în care elevii au cele mai bune rezultate la citit și științe și cunoștințe peste medie la matematică (PISA 2012), potrivit datelor furnizate de raportul Education at a Glance 2015 emis de OECD pentru anul 2014.

   România, în schimb, a fost plasată pe locul 34 din 42 de țări participante în cadrul evaluării PISA efectuate în școli în anul 2000, cu 432 de puncte, reprezentând 85% din punctajul mediu. În conformitate cu „Academic Ranking of World Universities”, până în anul 2006 nici o universitate din România nu a fost inclusă în topul celor mai bune 500 de universități din lume. Totuși, pe acest front a fost realizat un oarecare progres, 4 universități fiind în prezent plasate în topul internațional Quacquarelli Symbols (QS) University Rankings, însă sistemul educațional românesc rămâne încă subdezvoltat față de majoritatea țărilor dezvoltate din Occident.

   Așadar, Finlanda a reușit să consolideze un sistem de învățământ superior chiar și țărilor ce au reprezentat Marile Puteri în trecut, precum Franța, Anglia, ș. a., în ciuda faptului că cea mai veche universitate a sa este Universitatea de la Helsinki, înființată în 1829, doar cu trei decenii mai devreme decât Universitatea la Iași. Acest lucru ar trebui să ne atragă atenția asupra acestui sistem de învățământ aparte, fiind un potențial model pentru o reformă ce, poate, va avea mai mult succes decât cele precedente.

   Se observă trei distincții principale între cele două sisteme de învățământ, pe care le vom analiza în paginile următoare.

bottom of page