top of page

Scurt istoric al învățământului românesc

 

   EvoluÈ›ia istorică a sistemelor de învățământ a urmărit îndeaproape evoluÈ›ia sistemului politic È™i administrativ al formaÈ›iunilor statale de pe actualul teritoriu al României, motiv pentru care o vom prezenta în paralel cu liniile de formare a statului român.

Prima perioadă, cea medievală, este caracterizată printr-un interes scăzut al elitei conducătoare, boiereÈ™ti È™i ecleziastice, de a dezvolta instituÈ›ii de învățământ de calitate È™i durabile, ignorând instituiriea È™colilor È™i academiilor pentru educarea tineretului țării. În toată această perioadă, populaÈ›ia formaÈ›iunilor statale româneÈ™ti a fost practic analfabetă în cvasi-totalitatea ei. 

    Începutul procesului de formare a statului român modern după RevoluÈ›ia de la 1821 condusă de Tudor Vladimirescu a dus È™i la iniÈ›ierea procesului de construcÈ›ie a unor sisteme educaÈ›ionale È™i de învățământ naÈ›ionale, proces care s-a desfășurat pe toată perioada secolului XIX. Astfel au apărut diferitele tipuri de instituÈ›ii de invățământ (È™coli elementare, gimnazii, colegii, etc.) È™i o serie de legi de organizare È™i funcÈ›ionare a acestui sistem (Regulamentul Organic, legea lui Cuza, legile lui Spiru Haret etc.). Învățământul în această perioadă poate fi considerat „elitist” deoarece accederea în formele sale superioare È™i chiar în cele de bază presupunea o anumită stare materială, pe care cea mai mare parte a populaÈ›iei nu o avea, spirit reverberat de votul cenzitar impus la acea vreme.

   În perioada interbelică principala provocare a constituit-o integrarea diferitelor sisteme educaÈ›ionale, ca urmare a   realizării statului naÈ›ional unitar român. Sistemul de învățământ atinge un nivel de maturitate, integrarându-se un număr semnificativ din populaÈ›ia țării într-o formă organizată de învățământ. Învățământul primar devine obligatoriu È™i gratuit pentru toÈ›i cetățenii, dar analfabetismul încă afecta o proporÈ›ie semnificativă a populaÈ›iei.

    Odată cu instaurarea regimului comunist, sistemul educaÈ›ional liberal a fost înlocuit cu un sistem de tip sovietic, bazat pe ideologie È™i îndoctrinarea de masă. În condiÈ›iile „deschiderii” din perioada 1965-1975 sistemul de învățământ românesc a fost reformat printr-o serie de măsuri vizând renunÈ›area la ideologizarea excesivă, recuperarea unor tradiÈ›ii naÈ›ionale, studiul limbilor străine È™i al È™tiinÈ›elor exacte, conectarea la evoluÈ›iile din Occident etc. S-a reuÈ™it astfel eliminarea practic a analfabetismului concomitent cu obligativitatea È™i gratuitatea învățământului până la nivel liceal sau profesional.    

bottom of page