top of page

EvoluÈ›ia recentă a învățământului românesc

 

    Încă de la RevoluÈ›ia română din 1989, sistemul de învățământ românesc a fost într-un continuu proces de reorganizare care a fost atât lăudat cât È™i criticat. Între anii 1989 È™i 2012, ministerul educaÈ›iei a fost schimbat de 19 ori, fiecare în parte propunând o reformă, însă numeroasele viziuni diferite au creat doar confuzie. Acest fenomen a apărut ca o necesitate de a ameliora starea învăţământului aflat în impas față de învăţământul din ţările europene dezvoltate, însă progresul este greu de realizat, ca rezultat al lipsei fondurilor, ponderea în PIB a educaÈ›iei fiind doar 3.6% spre deosebire de media de 5% din Europa.

     Cu toate acestea, sistemul de învățământ a reuÈ™it să recupereze secole de stagnare, efortul depus pentru recuperarea sutelor de ani de rămânere în urmă a învățământului românesc fiind extraordinar. ReuÈ™ita È™colii româneÈ™ti de a ajunge în mare măsură la nivelul educaÈ›iei din Occident se datorează mai multor factori, pe care îi vom prezenta mai jos.

    Marii reformatori ai învăţământului românesc au fost: Spiru Haret, Ministru al Învăţământului în trei mandate, între anii: 1877-1910, precum ÅŸi doctorul Constantin Angelescu, Ministru al Învăţământului între anii 1924-1932. Primul dintre aceÅŸtia a elaborat în anii 1898-1899 legile învăţământului, prin care se acorda învăţătorilor ÅŸi profesorilor de toate gradele un statut deosebit ÅŸi răspundere pe măsură. Conform concepÅ£iei lui Spiru Haret, învăţământul reprezenta un instrument fundamental pentru formarea, educarea ÅŸi progresul naÅ£iunii. De asemenea, Dr. Angelescu are un merit deosebit în lărgirea învăţământului, prin construirea a aproximativ 7000 de ÅŸcoli, în special în mediul rural.

    Această evoluÈ›ie remarcabilă se datorează în parte È™i somităților ce au contribuit la consolidarea învățământului românesc È™i la fixarea identității unei naÈ›iuni în care să se poată dezvolta acest sistem, precum remarcabilii filozofi È™i/sau logicieni, Titu Maiorescu (1843-1917 ), Lucian Blaga (1895-1961),Vasile Băncilă (1897-1979), profesorii de talie internaÈ›ională Gh. Å¢iÅ£eica (1873-1939), Traian Lalescu (1882-1929), Simion Sanielevici (1870-1963), Simion Stoilov ( 1887-1960), È™i alte mari personalităţi didactice, ÅŸtiinÅ£ifice ÅŸi culturale ce au reuÈ™it să accelereze procesul de dezvoltare a învățământului românesc, ridicând la nivel european È™colile din anii ’30-’40 ai secolului X, conferind o direcÈ›ie progresului societății române È™i introducând elemente occidentale de cultură È™i civilizaÈ›ie, totul în decursul a mai puÈ›in de un secol.

     Cu toate acestea, nu au putut fi acoperite toate lipsurile educaÈ›iei în România, drept dovadă fiind analfabetismul care cuprindea aproximativ 25% din populaÅ£ie (redus drastic mai târziu, spre sfârÈ™itul secolului XX), cât È™i problemele existente în ziua de azi.

bottom of page