top of page

Concluzii

​

   DeÈ™i am prezentat doar diferenÈ›e între cele două sisteme, există È™i puncte convergente în ideologia lor. Spre exemplu, finlandezii sunt adepÈ›ii reformei continue în învățământ, fiind de părere că doar astfel pot È›ine pasul cu evoluÈ›ia socială, economică È™i tehnică.

   Este evident că pentru atingerea excelenÈ›ei în educaÈ›ie È™i asigurării viitorului țării este nevoie de o investiÈ›ie serioasă în acest domeniu, fiind necesară o prioritizare mai atent stabilită. Acest lucru este observabil în Finlanda, ce alocă 6% din PIB-ul de 267,3 miliarde USD educaÈ›iei, spre deosebire de cei 3.6% din PIB-ul de 189,6 miliarde USD ai României.

   În prezent, Finlanda culege roadele unei astfel de investiÈ›ii, având o economie impresionantă, cu un debit financiar per capita echivalent cu cel al economiilor altor țări dezvoltate, precum FranÈ›a, Germania, Regatul Unit È™i a cărei populaÈ›ie, conform rezultatelor European Happiness Equality Index din 2015, este cea mai fericită din Europa.

   În ciuda carenÈ›elor sistemului de învățământ român, istoria noastră arată faptul că avem resursele intelectuale necesare dezvoltării pe plan educaÈ›ional, È™i că, cu un interes revitalizat în domeniul învățământului, putem progresa în mod suprinzător de rapid È™i aduce o schimbare radicală pe toate planurile de dezvoltare ale României.

bottom of page