top of page

Programa școlară

​

  O altă discrepanță remarcabilă este de natură structurală, maleabilitatea programei È™colare finlandeze contrastând rigoarea È™i rigiditatea curiculumului românesc. Orele stufoase È™i ritmul foarte alert de predare a materiei în cadrul È™colilor româneÈ™ti sunt adesea puse pe seama problemelor intrinseci programei. Finlandezii în schimb mizează pe excelenÈ›a dascălilor, luând decizia ca programa să aibă doar rol orientativ - prezintă conÈ›inutul de bază al materiilor È™i principii generale de evaluare a elevilor. În acelaÈ™i timp, profesorii au libertatea de a stabili felul în care vor organiza orele, metoda de predare È™i ce manuale vor folosi. Chiar È™i calendarul vacanÈ›elor poate să fie diferit de la o È™coală la alta.

   Sistemul finlandez încearcă să îmbine materiile teoretice cu deprinderile practice È™i aptitudinile artistice È™i, judecând după performanÈ›ele sale, face asta cu succes. În prima parte a ciclului primar, elevii studiază câteva materii de bază – matematica, limba maternă, biologie È™i geografie, studii despre mediu È™i natură, studii despre etică È™i religie, artă, sport È™i activități practice. Până în ultimii ani, în programul săptămânal apar câteva materii noi – 2 limbi străine, chimie, fizică, educaÈ›ie despre sănătate, istorie È™i studii sociale, economie È™i subiecte opÈ›ionale.

  În acest timp, cuvintele-cheie sunt egalitate, învățare în grup adaptată la profilul individual, echilibru între teorie È™i practică sau pregătire completă È™i interdisciplinară, punându-se mare accent pe învățare prin joc È™i experimente, colaborare, creativitate È™i înÈ›elegerea fenomenelor în situaÈ›ii reale de viață. Ca dovadă, numărul de lecÈ›ii săptămânale de arte vizuale, muzică, tâmplărie, prelucrarea metalelor, gătit È™i croitorie creÈ™te de la 4 în clasa 1 la 11 în ultimul an.

  Pregătirea practică din timpul gimnaziului se reflectă È™i în alegerea următoarei forme de învățământ – numărul de elevi care preferă o È™coală cu profil vocaÈ›ional este aproape la fel de mare ca numărul celor care se înscriu la o formă de învățământ secundar cu profil general (OECD 2015).

bottom of page