top of page

Învățământul pre-universitar

​

Curiculumul

​

   Curiculumul este cunoscut ca fiind foarte bun, dar extrem de rigid. Nu sunt decât până la 15 discipline obligatorii (de obicei 8-13) È™i până la 5 discipline opÈ›ionale (de obicei 1 sau 2). Cu toate acestea, spre deosebire de Marea Britanie sau FranÈ›a, subiectele opÈ›ionale sunt alese de către È™coală È™i impuse elevului - acestea sunt cunoscute sub denumirea de decizia È™colii asupra curriculumului È™i sunt, de obicei, extensii la materiile obligatorii.

​

   Pe toată durata a È™colii, fiecare elev trebuie să È›ină:

 

Viața elevilor

​

   ViaÈ›a în È™coală este foarte diferită într-un oraÈ™ față de cea de la È›ară. O È™coală urbană poate avea peste 100 sau 200 de elevi pe an, laboratoare de È™tiință bine înzestrate, laboratoare de informatică, cluburi bazate pe interese diferite (de la matematica, la film, la teatru È™i până la Harry Potter), psihologi È™i asistenÈ›i de predare, programe È™colare pentru elevii talentaÈ›i, pe când È™colile rurale sunt de obicei mici, în unele sate, oferind doar 4 ani de educaÈ›ie - restul fiind oferite la o mai mare distanță de sat, care au un singur profesor pentru toÈ›i elevii (în general sub 10 de elevi în total) - o situaÈ›ie aproape identică cu cea existentă la începutul secolului XX. Transportul la È™i de la È™coală nu este aproape niciodată prevăzut - È™i în cazuri extreme, în satele îndepărtate, elevii trebuie să meargă până la 10 km la È™coală, dacă nu există nici un autobuz sau tren. Doar începând cu anul 2003 au fost introduse linii de transport rurale (Microbuzul Scolar Galben cu ClopoÈ›el). Transportul public pentru toÈ›i elevii, în teorie, este gratuit, dar, din cauza unui sistem foarte incomod, elevii ajung să plătescă jumătate din preÈ› pentru un abonament lunar. Elevii, de asemenea, plătesc jumătate de preÈ› la toate călătoriile cu trenurile operate de Caile Ferate Romane.

   Toate È™colile (cu excepÈ›ii rare) urmează tradiÈ›ia schimbării turelor (original făcută din lipsă de spaÈ›iu, dar în prezent È™i din tradiÈ›ie). Astfel, È™coala începe pentru anumite grupuri (de obicei ani I-IV, È™i V/VIII alternativ ambele) la ora 7:30 sau 8:00 È™i se încheie la 12:00-14:30 în timp ce alte grupuri (anii V-VIII) încep de la 11:00-13:30 È™i se termină la 17:00-19:30. În mod normal, o "oră" durează 50 minute, urmată de o pauza de 10 minute È™i eventual de “pauza mare” de 20 de minute. Zilele de È™coală sunt de luni pana vineri.

   RelaÈ›iile profesor-elev sunt destul de formale, dar acest formalism a evoluat în ultimii ani, la unul amical, dar respectuos. Aceasta este cauzată de diferenÈ›a de mentalitate dintre generatii. În timp ce cea mai mare parte din profesori sunt foarte exigenÈ›i, cei mai tineri, se înÈ›eleg mai bine cu elevii, sunt mai degrabă prietenoÈ™i È™i înÈ›elegători, decât stricÈ›i.

   Unele È™coli au uniforme pentru primele patru clase, ministerul standardizând problema printr-un proiect de lege. Anii V-VIII nu au aproape niciodată o uniformă È™colară, nici orice alt cod de È›inută (dar regulamentul prevedea decenÈ›a de bază).

   Atât È™colile din mediul urban, cât È™i cele din mediul rural poat organiza Cluburi de dans, de sport È™colar, de tradiÈ›ii, de lectură, teatru, muzica, fizică sau chimie aplicată È™i chiar cluburi de matematică. Cu toate acestea, participarea la aceste cluburi nu va fi menÈ›ionată pe nici o diplomă sau certificat, nefiind necesar. Există È™i concursuri între È™colii, precum È™i la nivel naÈ›ional (cunoscute sub numele de Olimpiade), care sunt folosite pentru a-i promova pe cei mai buni elevi. Aceste concursuri sunt foarte populare, deoarece ele aduc multe avantaje pentru elevii care iau parte la ele. În plus, mulÈ›i profesori organizează concursuri È™i excursii de una, două zile la munte. Si alte cadre didactice organizează astfel de excursii în weekend sau chiar în timpul vacanÈ›ei de vară - tabere - acest lucru fiind o tradiÈ›ie în È™coala românească. Cu toate acestea, excursiile sau taberele de cercetare nu sunt frecvente (una sau două în fiecare an) È™i sunt, de obicei, vizite la muzee din alte oraÈ™e sau excursii de recreere si de vizitarea a habitatelor naturale, ale diferitelor animale sau plante.

bottom of page