Cadrele didactice
Prima și cea mai importantă diferență între cele două abordări ale educației constă în nivelul de pregătire al profesorilor cât și beneficiile, atât din punct de vedere financiar cât și social, ce sunt atașate acestei profesii.
Toți profesorii trebuie să aibă o diplomă de master, iar salariile medii lunare variază între 2600$ și 4500$. Spre deosebire de România, Finlanda are o atitudine complet diferită față de profesori, atât în recrutarea și remunerarea lor.
Astfel, finlandezii au introdus un sistem riguros de selecție a candidaților pentru postul de dascăl - toți trebuie să fie absolvenți ai unui program de master și să urmeze cursuri anuale de perfecționare. În România, o diplomă de licență este suficientă, iar printre învățători se pot număra și absolvenți ai liceului pedagogic.
Ca rezultat al acestei fundații solide a pregătirii profesorilor, filozofia Ministerului de Educaţie al Finlandei a fost aceea de a avea încredere în profesionişti, părinţi şi comunităţi, “să îşi ghideze propria politică de educaţie”, cadrele didactice experimentând o independenţă semnificativă atunci când dezvoltă şi îşi prezintă propria programă, care să se potrivească cadrului lor personal.
În schimb, profesorii finlandezi primesc un salariu (mai mare decât media globală) ce variază între 31.900$ (ciclul preșcolar) și 54.100$ (liceu) (salariu mediu anual, OECD 2015), dar și o recunoaștere similară cu cea pe care o au doctorii sau avocații, lucruri care fac ca meseria de dascăl să fie una foarte dorită – doar unul din 10 candidați ajung să ocupe un post de profesor. În România, salariul unui profesor debutant nu depășește 1500 RON, adică nici 350$, în timp ce în Finlanda salariul unui profesor începător din ciclul preșcolar ar fi de 2250$.
De la această idee de bază sigură, în care profesorii de înaltă calitate sunt apreciaţi şi demni de încredere că îşi fac treaba într-un mod eficient, aşa cum consideră ei de cuviinţă, apare un sistem educaţional impresionant, care îşi serveşte foarte bine elevii, comunităţile şi ţara.