top of page

Învățământul superior

​

   În orice È›ară învățământul superior este momentul adevărului pentru întreaga societate. Cu multe presiuni din partea evoluÈ›iei tehnice, o deficiență în proiectarea învățămâtului superior este foarte costisitoare pentru o È›ară. Din păcate, acesta este È™i cazul României, sistemul de învățământ are încă multe lacune, în contrast cu sistemele de educaÈ›ie bine stabilite din SUACanada sau țările din Europa de Vest.

   Primele universități moderne din România sunt: Universitatea din IaÈ™i (1860), Universitatea din BucureÈ™ti (1864) È™i Universitatea din Cluj (1919).

   În România, după 1990, universitățile au fost primul tip de instituÈ›ii în care au început reformele de democratizare a educaÈ›iei. Au obÈ›inut autonomie, un obiectiv imposibil în timpul regimului comunist. StudenÈ›ii au fost o categorie socială foarte activă care a participat la protestele sociale din anii 19561968 È™i 1989. După 1990, au organizat o campanie foarte radicală pentru îndepărtarea politicienilor comuniÈ™ti. MiÈ™carea de stradă a început atunci când, în PiaÈ›a UniversitaÈ›ii din BucureÈ™ti, aceÈ™ti studenÈ›i au proclamat o "zonă liberă de comuniÈ™ti", au instalat corturi în jurul zonei È™i au protestat peste 40 de zile solicitând ca funcÈ›ionarii comuniÈ™tii să fie eliberaÈ›i din funcÈ›iile publice. În plus, ei au cerut autonomia mass-mediei.

  Cu toate acestea, miÈ™carea studenÈ›ilor români a fost un model pentru țările vecine. De exemplu, studenÈ›ii bulgari a făcut o alianță cu Uniunea sindicatele È™i au protestat printr-un maraton de demonstraÈ›ii È™i greve. DiferenÈ›a în acest caz a fost faptul că uniunea sindicatele a fost un puternic aliat al studenÈ›ilor. De asemenea, manifestaÈ›iile lor au fost mai puÈ›in radicale, dar mult mai puternice si realiste. În acest caz, ei au reuÈ™it să respingă unii lideri comunisti. În Ucraina, miÈ™cările sociale de la sfârÈ™itul anului 2004 față de fraudele electorale au avut aceeaÈ™i structură. Universitățile au deplină autonomie, în contrast cu segmentul pre-universitar. Fiecare universitate are libertatea de a decide absolut tot, de la administrarea lor la organizarea de cursuri. Mai mult, multe universități oferă această autonomie pentru fiecare departament. Astfel, există diferenÈ›e uriaÈ™e între universități È™i chiar între facultăți individuale în interiorul unei universități.

  În anul 2009, în România existau aproximativ un milion de studenÈ›i. Dintre aceÈ™tia, 300.000 erau studenÈ›i la Universitatea Spiru Haret.

bottom of page