top of page

Sistemul de învățământ românesc în prezent

 

    În ceea ce priveÈ™te organizarea de bază, sistemul educaÈ›ional românesc este împărÈ›it pe două niveluri:

​

   1. Pre-universitar, Învățământul preuniversitar este structurat în 5 cicluri:

​

1.1 Învățământul PreÈ™colar (sau Grădiniță) - se desfășoară pe parcursul a trei ani, fiind alcătuit din trei grupe: Grupa Mică, Grupa Mijlocie È™i Grupa Mare.

1.2 Învățământul primar (Școala Primară) - clasele 0(pregătitoare)-IV

1.3 Învățământul gimnazial (Gimnaziu) - clasele V-VIII

1.4.1 Învățământul liceal (Liceu) - de patru sau cinci clase (clasele IX-XII / XIII)

1.4.2 Învățământul profesional (Școala de arte È™i meserii), care poate continua sau înlocui Liceul în pregătirea studenÈ›ilor pentru cariere care se bazează pe activități manuale sau practice.

1.5 Învățământul postilceal poate dura între 2 È™i 5 ani.

​

   2. Învățământul superior (studii superioare) a fost reorganizat pentru a fi în conformitate cu principiile procesului Bologna, care are ca scop construirea SpaÈ›iului European al Învățământului Superior. Ea are următoarele patru componente:

​

2.1 Studii de licență (Licențiat) 3-4 ani, pentru cele mai multe discipline 3 ani (din 2005)

2.2 Studiile de master (Masterat) 1-2 ani, pentru cele mai multe discipline 2 ani (din 2008)

2.3 Studiile de doctorat (Doctorat) au durata de cel puțin 3 ani (doctorand) (din 2006).

2.4 Învățarea continuă (cursuri postuniversitare, formare continuă).

 

    Școala primară este obligatorie, ea cuprinzând recenta adiÈ›ie a clasei pregătitoare (fiind înscriÈ™i în general copiii în vârsta de 6 ani) È™i apoi clasele I-IV, fiind cunoscută sub numele de "învățământ primar", în timp ce de la vârsta de unsprezece ani È™i până la paisprezece ani este cunoscut sub numele de "educaÈ›ie gimnazială". Cele mai multe È™coli elementare fac parte din sistemul public È™colar. EducaÈ›ia elementară privată are o cotă de piață de 0,5%, în conformitate cu Ministerul EducaÈ›ie, Cercetării È™i Inovării. EducaÈ›ia în România este obligatorie până la terminarea clasei a X-a (sau până la vârsta de 18 ani). Sistemul de învățământ este identic la nivel naÈ›ional È™i foarte centralizat.

    Sistemul oferă următoarele diplome: de absolvire (absolvirea È™colii generale, fără examen), bacalaureat (absolvirea liceului, după examenul de bacalaureat), licență (cadru de absolvirea a universității, după un examen È™i/sau a tezei), masterat (diplomă de master, după o teză È™i, eventual, un examen), doctorat (doctor, după o teză).

bottom of page